Dlaczego warto? Orzechy ziemne zawierają dużo pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Więcej niż soczewica czy ciecierzyca. Polecane są zatem weganom i wegetarianom.
Dlaczego warto? Orzechy ziemne zawierają dużo pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Więcej niż soczewica czy ciecierzyca. Polecane są zatem weganom i wegetarianom.
Podjadanie masła orzechowego w rozsądnych ilościach nie tuczy, a wręcz pozwala na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej. To dzięki obecności cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dzięki zawartości błonnika i złożonych węglowodanów szybko powoduje uczucie sytości, co chroni nas przed podjadaniem niezdrowych przekąsek.
Brunatna skórka, której często pozbawiamy orzechy, a która występuje w maśle orzechowym, zawiera sporo polifenoli chroniących przed wolnymi rodnikami.
Jednym z aminokwasów znajdujących się w orzeszkach ziemnych jest arginina, odpowiadająca za przyrost masy mięśniowej, a także redukująca uszkodzenia mięśni po treningu.
Zawarte w maśle orzechowym witaminy z grupy B, przede wszystkim niacyna (B3), poprawiają koncentrację i pamięć oraz łagodzą stres. Będzie to zatem dobra przekąska podczas intensywnego wysiłku umysłowego.
Produkt pochodzi z naturalnych składników: 95% orzechy ziemne, ksylitol, sól himalajską lub są z dodatkiem sezamu / chilli / karmelu / czekolady.
Życzymy smacznego!