Pyłek kwiatowy nazywany również pyłkiem pszczelim służy on głównie jako źródło białka.
Pyłek kwiatowy nazywany również pyłkiem pszczelim służy on głównie jako źródło białka.
Prowadzone badania kliniczne wykazują, że spożywanie pyłku kwiatowego wyraźnie podwyższa aktywność układu immunologicznego i ma właściwości lecznicze. Regularne przyjmowanie odpowiedniej dziennej dawki pyłku kwiatowego może wpłynąć na podwyższenie naszej sprawności psychicznej. Badania ankietowe wykazały, że przyjmowanie przez dłuższy okres niż dwa tygodnie powoduje łatwiejsze zasypianie (o 42%) , uczenie się (o 55%) , zapamiętywanie krótkoterminowe (o 27%) i długoterminowe (o 26%), a także zmniejszenie odczuwania bólu migrenowego ( o 32%) i nerwowości ( o 38%). Właściwości lecznicze za pomocą pyłku idealnie sprawdziły się przy przewlekłym zapaleniu wątroby spowodowanym wynikiem toksycznych leków, nadużywania alkoholu oraz substancji uszkadzających wątrobę. Za jego pomocą leczono 63 pacjentów w wieku 8-80 lat. Pyłek również zalecany jest osobom zmagającym się z dużą niedowagą oraz problemami przybierania na wadze.
Dawkowanie oraz podawania pyłku kwiatowego zależne są od przyswajalności przez człowieka natomiast większość zalecanych dawek waha się od 1 do 60g dziennie. Zazwyczaj w celach leczniczych u osób dorosłych stosuje się doustnie 2 -3 łyżki stołowe dziennie, jednorazowo lub w dawkach podzielonych. Pyłek przyjmuje się zazwyczaj trzy razy dziennie 30 minut przed posiłkami. Uprzednio zawiesza się go w 1/3 szklanki ciepłej wody, herbaty , mleka , soku owocowego lub warzywnego i pozostawia na 30 -60 minut w temperaturze pokojowej, a następnie po zamieszaniu wypija. Można również mieszać z innymi produktami spożywczymi, np. miodem, twarogiem, jogurtem czy konfiturami. Przeciwskazania na pyłek kwiatowy w postaci alergii występują bardzo rzadko.