505 µg witaminy A i 25 µg witaminy D w 1 kapsułce
Preparat zawiera 2 substancje, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. 2 kapsułki jako zalecana dzienna porcja zawierają aż 1,010 µg (2666 IU) witaminy A (126% RWS) oraz 50 µg (2000 IU) witaminy D (1000% RWS).
Preparat zawiera naturalne formy witamin: witaminę A w postaci octanu retinylu oraz witaminę D w postaci cholekalcyferolu, co zapewnia bezpieczeństwo stosowania.
Kiedy warto stosować witaminę A + D3?
Metabolizm komórkowy opiera się między innymi na funkcjonowaniu mitochondriów, w których energię pozyskujemy z naszego pożywienia. Witamina A i witamina D3 należą do substancji mitotropowych, które występują w mitochondriach.
- Witamina A uczestniczy w utrzymywaniu prawidłowego stanu błon śluzowych. Ich odpowiednie funkcjonowanie jest konieczne dla zapewnienia wystarczającej bariery ochronnej organizmu.
- Witamina A przyczynia się do zachowania zdrowego stanu skóry oraz odgrywa istotną rolę przy podziałach komórkowych, a także przy metabolizmie żelaza.
- Dla wsparcia prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. (witamina A, witamina D)
- Dla zachowania zdrowych kości, w czym wspomaga witamina D. Ponadto dba także o utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi, a także o zdrowie naszych zębów i normalne funkcjonowanie układu mięśniowego.
- Przy niskiej ekspozycji na światło słoneczne. Witamina D (cholekalcyferol) zwana jest witaminą słońca, produkowana jest pod wpływem działania promieni słonecznych.
- Gdy jesteśmy narażeni na codzienny stres związany z pracą, szkołą czy codziennym życiem.
- Przy nadmiernym spożywaniu alkoholu czy paleniu papierosów.
- Gdy zwiększa się zapotrzebowanie na witaminę D, na przykład: w fazie wzrostu lub u osób starszych.
- Podczas przyjmowania niektórych leków.
Dlaczego Witamina A + D3 MSE?
Rola witaminy A i D w organizmie
- Witamina A spełnia w naszym organizmie wiele istotnych funkcji. Przykładowo uczestniczy w utrzymywaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, które stanowią pierwszą linię obrony organizmu.
- Ponadto wspiera zachowanie zdrowego stanu skóry, metabolizm żelaza oraz prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- W komórkach siatkówki witamina A występuje w postaci retinalu i zapewnia nam zdolność prawidłowego widzenia.
- Dietetyczne źródła witaminy A stanowią wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich przede wszystkim wątróbka, masło, ser, jaja oraz ryby. Produkty roślinne dostarczają nam zaledwie prekursora witaminy A czyli beta-karotenu. Jego źródłem są zwłaszcza marchew, szpinak, jarmuż, dynia oraz papryka. Podobnie jak witamina A, również beta-karoten jest szczególnie dobrze przyswajalny, jeżeli spożywamy go z dodatkiem tłuszczu.
- Witamina D (cholekalcyferol) to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina D jest syntetyzowana w naszej skórze z cholesterolu pod wpływem działania promieni słonecznych. Otrzymany w ten sposób prekursor witaminy D jest następnie przekształcany w wątrobie do stabilniejszej postaci, która może podlegać magazynowaniu, a w razie potrzeby ulegać hydroksylacji w mitochondriach do aktywnej biologicznie postaci witaminy D.
- Rola witaminy D wiąże się przede wszystkim ze wspieraniem wchłaniania wapnia (we współpracy z hormonem kalcytionina) oraz fosforu w jelicie cienkim, a ponadto z utrzymywaniem prawidłowego poziomu wapnia we krwi. Oprócz tego witamina D pozwala na zachowanie prawidłowego stanu kości, przy czym ważny jest tutaj jednoczesny prawidłowy poziom wapnia, jak również parathormonu PTH.
Dodatkowo witamina D dba o zdrowie naszych zębów, a także normalne funkcjonowanie układu mięśniowego.
- Ponieważ organizm człowieka dysponuje jedynie bardzo ograniczoną zdolnością magazynowania cholekalcyferolu, warto rozważyć stałą suplementację tego pierwiastka. Do spożywczych źródeł witaminy D zaliczamy tran z wątroby, tłuste ryby oraz niektóre grzyby.
Powyższy materiał został przygotowany na podstawie badań/ źródeł naukowych.
Nie stanowi zaleceń lekarskich bądź dietetycznych i ma charakter wyłącznie informacyjny.