Dlaczego warto wprowadzać do swojego życia zdrowe nawyki za pomocą diety przeciwzapalnej – materiał opracowany przez dietetyka i doradcy żywieniowego Joanny Jurasz-Cisło.
Najczęściej stosowana definicja diety przeciwzapalnej obejmuje zarówno zasady diety śródziemnomorskiej jak i okinawskiej, a jej celem jest eliminacja długotrwałego ogólnoustrojowego stanu zapalnego.
Niemniej jednak wszystkie wersje diety przeciwzapalnej opierają się na zasadach dotyczących włączenia produktów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności kwasy tłuszczowe omega-3.
Założenia diety przeciwzapalnej obejmują również ograniczenie rafinowanych węglowodanów obecnych m.in. w oczyszczonych produktach zbożowych, słodyczach oraz zwiększenie spożycia między innymi orzechów, nasion i pestek. Zestawienie tego typu produktów w diecie przeciwzapalnej czyni ją także dietą o niskim indeksie glikemicznym.
Wymienione przykłady produktów spożywczych zawierają różne składniki bioaktywne, które wykazują działanie przeciwzapalne, a jeśli są spożywane jako schemat żywieniowy, można je uznać za dietę przeciwzapalną.
Choroby przewlekłe, takie jak otyłość, cukrzyca typu II, choroby sercowo-naczyniowe, niektóre nowotwory czy zespół metaboliczny są ściśle związane z przewlekłym stanem zapalnym.
Stan zapalny wpływa również na pogorszenia funkcji poznawczych i może prowadzić do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja i choroba Alzheimera, sprzyja również występowaniu depresji oraz takich chorób jak reumatoidalne zapalenie stawów, endometrioza czy choroby zapalne jelit.
Dieta składająca się z dużych ilości cukrów prostych, tłuszczów nasyconych, przetworzonego mięsa i smażonych potraw wiąże się ze stanem prozapalnym w organizmie i rozwojem otyłości oraz innych chorób niezakaźnych. Natomiast dieta bogata w warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, ryby, orzechy, czyli podobna do diety śródziemnomorskiej, wiąże się z większym prawdopodobieństwem obniżenia stanu zapalnego w organizmie.
Dieta przeciwzapalna charakteryzuje się większą zawartością jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie przeciwzapalne.
Źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych są między innymi: awokado, orzechy, oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.
Z kolei kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 znajdują się w rybach, orzechach, oleju lnianym i siemieniu lnianym.
Oprócz zadbania o odpowiednie spożycie tłuszczów wielonienasyconych należy unikać kwasów tłuszczowych nasyconych oraz trans, które mają działanie prozapalne. Obecne są przede wszystkim w żywności wysoko przetworzonej, do której zaliczamy m.in. dania gotowe, żywność typu fast food, słone przekąski czy wyroby cukiernicze. Izomery trans powstają także w procesie uwodornienia olejów roślinnych.
Warzywa i owoce stanowią istotną część diety przeciwzapalnej. Charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką wartością odżywczą. Bogate są w składniki odżywcze takie jak: witaminy, składniki mineralne i flawonoidy.
Istotne jest też dbanie o ich różnorodność, aby w ten sposób dostarczać różne związki polifenolowe (m.in. flawonoidy) takie jak: resweratrol, kwercetyna, rutyna. Warzywa i owoce zawierają ich wysokie stężenia, dlatego posiadają charakterystyczne kolory i działanie przeciwzapalne. Ponadto owoce i warzywa są bogate w błonnik pokarmowy, który obniża ich indeks glikemiczny.
Regularne spożywanie węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym powoduje przewlekłą hiperglikemię, podczas której poprzez różne mechanizmy dochodzi do zwiększenia produkcji wolnych rodników i cytokin prozapalnych.
Dieta przeciwzapalna powinna być obejmować produkty zbożowe pełnoziarniste o niskim indeksie glikemicznym są podstawą diety przeciwzapalnej. Zaliczają się do nich: kasze gruboziarniste (kasza gryczana, kasza pęczak), razowe makarony czy np. brązowy ryż, a także razowe pieczywo i płatki zbożowe. Produkty zbożowe pełnoziarniste zawierają błonnik pokarmowy, który zmniejsza stan zapalny. Odpowiada on także za regulację motoryki przewodu pokarmowego. Ponadto wiąże cholesterol, obniża poposiłkowe stężenie glukozy i insuliny oraz zapewnia uczucie sytości.
Białko w diecie przeciwzapalnej powinno być przede wszystkim pochodzenia roślinnego, z udziałem ryb i niewielkimi ilościami chudego mięsa. Mięso czerwone takie jak np. wieprzowina czy wołowina jest dobrym źródłem żelaza hemowego, które w nadmiarze może przyczyniać się do powstawania stresu oksydacyjnego, a także przyczyniać się do rozwoju chorób np. nowotworów.
Na stan zapalny ma również wpływ sposób, w jaki żywność jest dostarczana do organizmu, czyli atmosfera, w jakiej spożywamy posiłki. Chodzi tu o sposób żywienia charakteryzujący zachodnie społeczeństwo, w którym często spożywane są wysokoprzetworzone produkty w atmosferze pośpiechu i braku uważności. Dlatego warto posiłki spożywać powoli, skupiając całą swoją uwagę na potrawie, a przyczyni się to do obniżenia stanu zapalnego w organizmie.
Dlaczego warto ćwiczyć w grupie?
-
Motywacja i wsparcie
Ćwicząc w grupie, masz większą motywację do działania! Widząc, jak inni dążą do swoich celów, czujesz dodatkowy impuls do działania. Wzajemne wsparcie i doping sprawiają, że każdy trening staje się przyjemniejszy i bardziej efektywny. -
Zdrowa rywalizacja
Wspólne treningi to nie tylko świetna zabawa, ale też element rywalizacji, który pomaga przekraczać własne granice. Nie chodzi o wyścig, ale o to, by inspirować się nawzajem i stale podnosić poprzeczkę. -
Regularność i konsekwencja
Umawiając się na zajęcia grupowe, łatwiej trzymasz się planu treningowego. Wiesz, że ktoś na Ciebie czeka, a to znacznie zmniejsza ryzyko odpuszczenia ćwiczeń. -
Większa różnorodność treningów
Zajęcia w Akademii Zdrowych Nawyków w Mielcu to nie tylko klasyczne ćwiczenia siłowe czy cardio. To także różnorodne programy treningowe, dostosowane do różnych poziomów zaawansowania – od treningu funkcjonalnego, przez stretching, po zajęcia relaksacyjne. -
Energia i dobra atmosfera
Ćwiczenia w grupie to nie tylko sposób na poprawę kondycji, ale także doskonała okazja do nawiązania nowych znajomości. Pozytywna energia i wsparcie trenerów w Akademii Zdrowych Nawyków w Mielcu sprawią, że trening stanie się dla Ciebie przyjemnym rytuałem, a nie obowiązkiem.
Warto spożywać
- różnorodne warzywa i owoce
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone w postaci tłustych ryb, olejów, orzechów, pestek, nasion
- produkty będące źródłem białka roślinnego np. soję, fasolę, ciecierzycę, soczewicę
- produkty mleczne, szczególnie produkty fermentowane takiej jak: kefir, jogurt, maślanka
- jaja
Warto ograniczać
- mięsa czerwonego i przetworzonego (np. wędlin)
- węglowodanów prostych
- nasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się głównie w produktach odzwierzęcych
- produktów wysoko przetworzonych
- żywności typu fast-food
- słonych przekąsek
- słodkich napojów i alkoholi
Opracowano na podstawie artykułu mgr Aleksandry Wedziuk-Reszka opublikowanego na stronie www Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Przykładowy przepis na ciekawy posiłek: kowbojska zupa z fasoli
Opracowano na podstawie artykułu mgr Aleksandry Wedziuk-Reszka opublikowanego na stronie www Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
- Czas przygotowania: do 30 minut
- Składniki na 5-6 porcji:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki jalapeño lub inne, bez pestek
- olej
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta cynamonu
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 puszki białej fasoli
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 szklanki bulionu
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
- sól
- garść kolendry
- Przygotowanie:
- Cebule obrać, przekroić na pół i opalić na kuchence, tak jak do rosołu. Następnie odłożyć na bok do przestudzenia.
- W międzyczasie czosnek oraz jalapeño posiekać, a fasolę odcedzić. Przestudzone cebule drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebule i smażyć przez 3 – 4 minuty.
- Do podsmażonej cebuli dodać czosnek oraz jalapeno, smażyć kolejne 30 sekund, po czym dodać wszystkie przyprawy i smażyć kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dodać pomidory i dusić przez 2 – 3 minuty.
- Dodać fasolę, bulion, sos sojowy oraz szczyptę soli, przykryć i gotować przez 10 – 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlać 3 chochelki zupy, dodać ocet, dużą garść kolendry i wszystko zmiksować na gładki krem. Wlać z powrotem do garnka, doprawić do smaku solą oraz ewentualnie większą ilością octu. Zupę podawać gorącą ze świeżą kolendrą na wierzchu.
- Porady:
- Opalenie cebul jest dość ważne, bo nadaje charakterystycznego, meksykańskiego, grillowego aromatu. Jeśli nie macie kuchenki gazowej cebulę możecie przypalić w gorącym piekarniku, na dnie suchej patelni lub przy pomocy palnika do kremu brulee.
- Zamiast zielonej papryki jalapeño możecie użyć innej ostrej papryczki, ale wtedy do zupy warto dodać łodygę selera naciowego lub odrobinę skórki otartej z cytryny. Zielona papryczka ma specyficzna, świeży, cytrusowy, gorzkawy aromat.
- Tak jak wspomniałam we wstępie jeśli lubicie meksykańską kuchnię warto kupić kilka papryczek jalapeno, przekroić na pół, wypestkować i je zamrozić.Wtedy zawsze są pod ręką i nie usychają zapomniane w lodówce.
- Rodzaj fasoli nie ma wielkiego znaczenia – śmiało możecie użyć tylko czerwonej, tylko białej, albo innej ulubionej fasoli.